02
juni
2022
|
11:21
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz Trucks gaat consequent door met elektrificatie – de eActros LongHaul komt in 2022 op de markt

  • Introductie van tal van nieuwe batterij-elektrische trucks in 2022 en de komende jaren
  • Eerste prototypen van de eActros LongHaul-truck voor internationaal transport gebouwd om te testen
  • Aanvullende varianten van de eActros 300 en eActros 400 in voorbereiding
  • Start serieproductie van de eEconic voor gemeentelijke transporttaken in juli 2022
  • Klantenevenement voor zo’n 1.000 deelnemers uit heel Europa over eMobility
  • Karin Rådström, CEO van Mercedes-Benz Trucks: “De grote belangstelling voor onze eActros Driving Experience in Wörth is eens te meer een bewijs van de populariteit die eMobility aan het winnen is bij klanten. Zij geven daarmee een sterk signaal af aan alle stakeholders om snel en met vereende krachten steeds meer eTrucks op de weg te zetten, de laadinfrastructuur uit te breiden en kostenpariteit te creëren.”

Na de introductie van de eActros voor zwaar distributietransport in 2021, gaat Mercedes-Benz Trucks consequent door met de introductie van meer batterij-elektrische modellen voor dit jaar en de komende jaren. Voor het belangrijke segment van langeafstandsvervoer moet de eActros LongHaul met een actieradius van circa 500 kilometer op één acculading in 2024 klaar zijn voor serieproductie. De eerste prototypen van de 40-tons truck worden al getest en dit jaar willen de ontwikkelaars van Mercedes-Benz Trucks de eTruck op de openbare weg testen. De eActros LongHaul maakt hoogvermogen opladen mogelijk – het zogeheten Megawatt Charging. Daarnaast bereidt Mercedes-Benz Trucks aanvullende varianten van de eActros voor – concreet de eActros 300 en eActros 400 – en zal de eEconic al in juli in de fabriek in Wörth van de band rollen als het tweede volledig elektrische serievoertuig voor gemeentelijke transporttaken. Het doel van Mercedes-Benz Trucks is om het aandeel van lokaal CO2-neutrale nieuwe voertuigen in Europa tegen 2030 te verhogen tot meer dan 50 procent.

Om truckklanten uit heel Europa nader kennis te laten maken met eMobility, organiseert de fabrikant vanaf begin juni een evenement van meerdere weken op de locatie Wörth. De experts van Mercedes-Benz Trucks informeren in totaal zo’n 1.000 deelnemers over de centrale aspecten van eMobility, van de infrastructuur en services tot de elektrische modellen. Bovendien hebben klanten de mogelijkheid om met de eActros 300 op veeleisende routes en met een realistisch laadvermogen te rijden.

Karin Rådström, CEO van Mercedes-Benz Trucks: “De grote belangstelling voor onze eActros Driving Experience in Wörth is eens te meer een bewijs van de populariteit die eMobility aan het winnen is bij klanten. Zij geven daarmee een sterk signaal af aan alle stakeholders om snel en met vereende krachten steeds meer eTrucks op de weg te zetten, de laadinfrastructuur uit te breiden en kostenpariteit te creëren.”

 

Partnerships voor laadinfrastructuur

Mercedes-Benz Trucks werkt voor de laadinfrastructuur samen met, ENGIE en de EVBox Group. Daimler Truck, TRATON GROUP en Volvo Group hebben een bindende overeenkomst getekend voor de oprichting van een joint venture op het gebied van openbare laadstations voor langeafstandstrucks. Dit voorziet in de oprichting en exploitatie van een openbaar high-performance laadnetwerk voor batterij-elektrische langeafstandstrucks en touringcars in Europa. Het laadnetwerk van de drie partijen moet merkonafhankelijk beschikbaar zijn voor wagenparkbeheerders in Europa.

Het doel van het project ‘Hoogvermogen opladen voor langeafstandstrucks’ (Hochleistungsladen im Lkw-Fernverkehr – HoLa), met deelname van Daimler Truck en patronage van de VDA, is de planning, bouw en exploitatie van een hoogvermogen laadinfrastructuur voor batterij-elektrische langeafstandstrucks. Op vier locaties in Duitsland worden twee hoogvermogen laadstations met het Megawatt Charging System (MCS) opgesteld en in de praktijk getest. Bij het project zijn diverse andere consortiumpartners uit de branche en het onderzoek betrokken.

 

Mercedes-Benz eEconic op IFAT

De batterij-elektrische eEconic vierde zijn beurspremière op 30 mei tijdens IFAT in München, ‘s werelds toonaangevende vakbeurs voor water-, riolerings-, afval- en grondstoffenbeheer. Met zijn lagere geluidsemissie scoort de eEconic vooral goed in stedelijke gebieden in de vroege ochtenduren. De voertuigarchitectuur van de eEconic profiteert van de wereldwijde platformstrategie van Daimler Truck: de aandrijflijn van de lagevloertruck is gebaseerd op de Mercedes-Benz eActros, die sinds oktober 2021 in serieproductie is in de fabriek in Wörth. FES Frankfurter Entsorgungs- und Service GmbH gebruikt sinds mei 2022 een bijna serierijpe eEconic in Frankfurt am Main voor de inzameling van gemeentelijk afval.

 

Tweede generatie MirrorCam voor de eActros

Sinds april van dit jaar rust Mercedes-Benz Trucks de eActros uit met de doorontwikkelde tweede generatie MirrorCam, die vooral op het gebied van weergave en veiligheid is verbeterd. Uiterlijk zijn de camera-armen aan beide zijden met 10 centimeter ingekort. Een van de voordelen van het inkorten van de camera-armen is dat chauffeurs makkelijker in een rechte lijn achteruit kunnen rijden in vergelijking met de eerste generatie. Dit komt vooral doordat het perspectief van MirrorCam nu nog meer lijkt op dat van conventionele spiegels.

 

Ultiem doel: CO2-neutraal vervoer over de weg in 2050

Daimler Truck heeft de ambitie om tegen 2039 in Europa, Japan en Noord-Amerika alleen nog maar nieuwe voertuigen aan te bieden die CO2-neutraal rijden (‘tank-to-wheel’). De twee batterij-elektrische modellen Mercedes-Benz eCitaro en Mercedes-Benz eActros worden al sinds respectievelijk 2018 en 2021 in serie geproduceerd. Nog dit jaar volgen de Mercedes-Benz eEconic, de FUSO eCanter en de Freightliner eCascadia. Andere lokaal CO2-neutrale voertuigen staan ​​ gepland. Vanaf de tweede helft van het decennium is de onderneming van plan om serievoertuigen met brandstofcelaandrijvingen op waterstof toe te voegen aan zijn voertuiggamma. CO2-neutraal transport over de weg in 2050 is het ultieme doel.