18
september
2022
|
18:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz Trucks geeft een voorproefje van de op waterstof gebaseerde GenH2-truck op de IAA Transportation 2022 in Hannover

Samenvatting

•   In de loop van de tweede helft van het decennium wil Mercedes-Benz Trucks zijn portfolio uitbreiden met serievoertuigen met brandstofcelaandrijving op waterstof.

•   De eerste prototypen van de Mercedes-Benz GenH2 Truck worden nu al intensief getest – zowel op de eigen testbaan als op de openbare weg.

•   Het ontwikkelingsdoel is een actieradius tot 1.000 km en meer. Dit maakt de truck geschikt voor bijzonder flexibele en veeleisende inzet, vooral in het belangrijke segment van zwaar internationaal transport.”

In de loop van de tweede helft van het decennium wordt het portfolio van Mercedes-Benz Trucks aangevuld met in serie geproduceerde voertuigen met brandstofcelaandrijving op waterstof om ervoor te zorgen dat het goederenvervoer over de weg volledig CO2-neutraal wordt. Dit op basis van de uiteenlopende inzet en taken van trucks. Voor de flexibele en veeleisende inzet in met name het belangrijke segment van zwaar internationaal transport kunnen waterstofaandrijvingen een betere oplossing zijn. Want ook voor eTrucks geldt: bij de keuze van hun voertuigen nemen transportbedrijven rationele aankoopbeslissingen op basis van de TCO. Ze zijn niet bereid concessies te doen op het gebied van geschiktheid voor dagelijks gebruik, tonnage en actieradius. Daimler Truck wil zijn klanten optimale voertuigoplossingen blijven bieden voor elke inzet.

Een andere reden om in te zetten op een tweede emissievrije aandrijftechniek is vooral de beschikbaarheid van infrastructuur en de beschikbaarheid van voldoende groene energie. Mercedes-Benz Trucks is ervan overtuigd dat deze energiebehoefte alleen snel en kosteneffectief kan worden gedekt met groene stroom en groene waterstof. In de toekomst zal bijna geen enkel land ter wereld met alleen groene energie tegen concurrerende prijzen zelfvoorzienend kunnen zijn. Er zal dus wereldhandel moeten komen in een CO2-neutrale energiebron. Groene waterstof zal hierin een centrale rol spelen. Mercedes-Benz Trucks gaat ervan uit dat waterstof in de toekomst tegen zeer aantrekkelijke prijzen zal worden verhandeld. Daarnaast ziet de truckfabrikant voordelen op het gebied van kosten en technische haalbaarheid van de waterstofinfrastructuur, maar ook een grotere actieradius, flexibiliteit en kortere tanktijden voor klanten. Waterstoftrucks kunnen vooral bij zwaar internationaal transport een verstandige optie zijn voor klanten als het gaat om de TCO.

 

Ontwikkeling in volle gang

De eerste brandstofcelprototypen van de Mercedes-Benz GenH2 Truck worden sinds vorig jaar intensief getest – zowel op de eigen testbaan als op de openbare weg. Bij de ontwikkeling van op waterstof gebaseerde aandrijvingen geeft Mercedes-Benz Trucks de voorkeur aan vloeibare waterstof (LH2). In deze aggregatietoestand heeft de energiedrager in vergelijking met gasvormige waterstof een significant hogere energiedichtheid in verhouding tot het volume. Hierdoor kan er meer waterstof worden vervoerd, wat de actieradius aanzienlijk vergroot en vergelijkbare prestaties met die van een conventionele dieseltruck mogelijk maakt. Het ontwikkelingsdoel van de serierijpe GenH2 Truck is een actieradius tot 1.000 km en meer. De start van de serieproductie van trucks op waterstof is gepland voor de tweede helft van het decennium.

 

Kerncijfers van GenH2 Truck op basis van conventionele langeafstandstrucks

De ontwikkelaars van Daimler Truck hebben de GenH2 Truck gebaseerd op de eigenschappen van de conventionele langeafstandstruck Mercedes-Benz Actros op het gebied van trekkracht, actieradius en prestaties. De serieversie van de GenH2 Truck zou bij een GVW van 40 ton een laadvermogen van 25 ton moeten bieden. Twee speciale tanks met vloeibare waterstof en een bijzonder krachtig brandstofcelsysteem maken dit hoge laadvermogen en deze grote actieradius mogelijk. Ze vormen dan ook het hart van de GenH2 Truck.

De twee rvs tanks met vloeibare waterstof die gepland zijn voor de serieversie van de GenH2 Truck hebben een capaciteit van 80 kg (elk 40 kg) en een bijzonder hoge opslagcapaciteit voor het afleggen van lange afstanden. Het rvs tanksysteem bestaat uit twee in elkaar liggende buizen die met elkaar verbonden en vacuüm geïsoleerd zijn.

Het brandstofcelsysteem van de GenH2 Truck levert 2 x 150 kW, een ingebouwde accu levert aanvullend kortstondig tot 400 kW. De opslagcapaciteit van de accu is met 70 kWh relatief laag, aangezien de accu niet hoeft te worden ingeschakeld om aan de energiebehoefte te voldoen, maar hoofdzakelijk om situationele prestatieondersteuning voor de brandstofcel te bieden: bijvoorbeeld bij piekbelastingen tijdens het accelereren of bij bergopwaarts rijden met een volle lading. Tegelijkertijd zorgt de relatief lichte accu voor meer laadvermogen. Deze moet in het serievoertuig worden geladen door remmen en overtollige brandstofcelenergie. Een kernelement van de uitgekiende bedrijfsstrategie van het brandstofcel- en accusysteem is een koel- en verwarmingssysteem dat alle componenten op de ideale bedrijfstemperatuur houdt met als resultaat een zo lang mogelijke levensduur. In een voorserieversie zijn de twee elektromotoren ontworpen voor in totaal 2 x 230 kW continuvermogen en 2 x 330 kW maximumvermogen. Het koppel is 2 x 1.577 Nm respectievelijk 2 x 2.e071 Nm.

 

Inzet voor waterstof

Tegelijkertijd werkt Mercedes-Benz Trucks samen met Linde aan de ontwikkeling van nieuwe technologie voor het tanken van vloeibare waterstof: de ‘sLH2-technologie’ (sLH = ‘subcooled’ Liquid Hydrogen. In vergelijking met LH2 maakt de innovatieve aanpak onder meer een nog hogere opslagdichtheid en eenvoudiger tanken mogelijk. De ondernemingen plannen voor 2023 de eerste tankbeurt van een prototypetruck in een pilotstation in Duitsland. Bij de ontwikkeling van sLH2 zetten Mercedes-Benz Trucks en zijn partners in op een hoge mate van transparantie en openheid rond de relevante interfaces. Door zoveel mogelijk bedrijven en instanties te betrekken bij de ontwikkeling van de nieuwe normen voor vloeibare waterstof, moet er een wereldwijde massamarkt worden gecreëerd voor het nieuwe tanken.

Op het gebied van infrastructuur voor waterstoftankstations langs belangrijke transportroutes in Europa gaat Daimler Truck samenwerken met Shell, BP en TotalEnergies. Daimler Truck is ook aandeelhouder van H2 MOBILITY Deutschland, exploitant van waterstoftankstations. Daarnaast willen Daimler Truck, IVECO, Linde, OMV, Shell, TotalEnergies en Volvo Group in het kader van hun belangengroep H2Accelerate (H2A) gezamenlijk een bijdrage leveren aan de doorbraak van waterstoftrucks in Europa.

 

Brandstofcel joint venture cellcentric met Volvo Group

Samen met Volvo Group zet Daimler Truck in op waterstofgebaseerde brandstofcellen. Beide ondernemingen hebben in 2021 de joint venture cellcentric opgericht, met als doel een ​​ toonaangevende fabrikant van brandstofcelsystemen te worden. Daartoe wil de onderneming vanaf 2025 een van de grootste serieproducties in Europa opzetten.