15
juni
2021
|
10:36
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz Trucks luidt nieuw tijdperk in: wereldpremière eActros op 30 juni 2021

  • Puur batterij-elektrische truck voor zwaar distributietransport
  • Serieproductie start tweede helft van het jaar in Wörth
  • Ruim half miljoen testkilometers op de weg
  • Digitale wereldpremière met Karin Rådström, lid raad van bestuur Daimler Truck AG, verantwoordelijk voor Mercedes-Benz Trucks, en Andreas von Wallfeld, Hoofd Sales & Marketing Mercedes-Benz Trucks

Op 30 juni viert Mercedes-Benz Trucks de wereldpremière van zijn batterij-elektrische eActros voor het zware distributietransport. Met de presentatie van zijn eerste in serie geproduceerde elektrische truck luidt Mercedes-Benz Trucks een nieuw tijdperk in. De digitale wereldpremière is te volgen via een online livestream. Karin Rådström, lid van de raad van bestuur van Daimler Truck AG, verantwoordelijk voor Mercedes-Benz Trucks, en Andreas von Wallfeld, Hoofd Sales & Marketing bij Mercedes-Benz Trucks, presenteren de eActros inclusief technische specificaties, digitale services en advies voor klanten rondom de eActros.

De serieproductie van de eActros begint naar verwachting in de tweede helft van dit jaar in de fabriek in Wörth. Op weg naar het seriemodel hebben de ontwikkelaars van Mercedes-Benz Trucks zich vooral gericht op het aspect 'Customer Co-Creation', waarbij klanten nauw zijn betrokken bij de productontwikkeling. Daarom zijn prototypen van de eActros al vanaf 2018 intensief getest door klanten. Op deze manier konden de truckexperts van Mercedes-Benz al in een vroeg stadium rekening houden met de feedback van klanten over de e-truck en deze direct in de ontwikkeling meenemen. Inmiddels hebben de prototypen meer dan een half miljoen kilometer op de openbare weg afgelegd. Bovendien hebben de testengineers van Mercedes-Benz Trucks de eActros aan uitgebreide tests onderworpen om er zeker van te zijn dat het voertuig voldoet aan de hoge normen van Mercedes-Benz.

Andreas von Wallfeld: "In 2016 presenteerden we voor het eerst ons concept voor een heavy-duty elektrische truck. Slechts twee jaar later konden we onze doorontwikkelde prototypen aan een zware test onderwerpen bij gerenommeerde klanten. De eActros die we nu presenteren is het eindproduct van alle ervaringen die we hebben opgedaan op de weg en op de testbanken. Het weerspiegelt de innovatiekracht van het merk Mercedes-Benz op het gebied van alternatieve aandrijfsystemen. Tegelijkertijd is de truck ook het resultaat van nauwe samenwerking met onze klanten. Dankzij intensieve praktijktests brengen we een truck op de markt die volledig is afgestemd op de behoeften van klanten, inclusief een uitgebreid servicepakket. We kijken allemaal uit naar de wereldpremière op 30 juni."

Meer dan twee jaar in gebruik bij klanten

Als onderdeel van de eActros 'Innovatievloot' hebben tien eActros prototypen zich sinds 2018 bewezen bij diverse klanten in Duitsland en andere Europese landen, waaronder ook Nederland. Twintig testklanten gebruikten de eActros in twee testfasen in de plaats van een conventionele truck uit hun wagenpark. Als 18- of 25-tons truck vervulde de eActros veeleisende taken in uiteenlopende branches. Zo vervoerde de truck onder andere gekoelde levensmiddelen in een elektrische koelopbouw naar supermarktfilialen, diende als fabrieksvoertuig om componenten voor de productie te leveren, zorgde voor de vervanging van afvalcontainers en gebruikte een silo-opbouw om vliegas te vervoeren voor de productie van beton. Buiten Duitsland werd de accu-elektrische truck ook getest door klanten in Zwitserland, België en Nederland, in ons land werd de eActros getest door Simon Loos.

Chauffeurs onder indruk van eActros

Nog voordat de praktijktests met de prototypen voltooid zijn, is al duidelijk dat de eActros op geen enkele manier onderdoet voor een conventionele dieseltruck wat betreft beschikbaarheid en prestaties in het stadsverkeer, op snelwegen of op provinciale wegen. De chauffeurs zijn zeer tevreden over de continue beschikbaarheid van het koppel. Ook rapporteren ze met name over het stille rijgedrag en het aangename, rustige rijgevoel. Bovendien kan bij een anticiperende rijstijl elektrische energie worden teruggewonnen door middel van recuperatie.

De eActros serietruck zal het vorige prototype van de 'Innovatievloot' nog overtreffen wat betreft een aantal belangrijke eigenschappen, zoals de actieradius, het vermogen en de veiligheidsuitrusting. Bovendien zal Mercedes-Benz Trucks het voertuig inbedden in een holistisch ecosysteem dat ook klantadvies omvat over alles wat met e-mobiliteit te maken heeft.

Uitgebreide tests voor start serieproductie

Voorafgaand aan de serieproductie hebben de ontwikkelaars uitgebreide tests gedaan met de eActros – net als met conventionele trucks – om de veiligheid, prestaties en duurzaamheid te garanderen. Het koelsysteem voor de lading maar ook de airconditioning – beide elektrisch – werkten betrouwbaar in zowel extreme hitte als winterse omstandigheden. Ook tijdens de wintertests hebben de testengineers de eActros zwaar op de proef gesteld. Bijzondere aandacht werd besteed aan het gedrag van de accu's en de elektrische aandrijflijn in ongunstige weersomstandigheden. Daarnaast werd de eActros ook onderworpen aan andere tests zoals geluidsmetingen van het exterieurgeluid alsmede testen op het gebied van elektromagnetische compatibiliteit (EMC) in een speciaal ingerichte testhal. De resultaten bewijzen: de eActros is geschikt voor dagelijks gebruik en voldoet aan de eisen die aan de inzet worden gesteld.

Elektrificatie van portfolio met accu's en brandstofcellen

Daimler Truck AG streeft een duurzame bedrijfsstrategie na en heeft de ambitie om tegen 2039 in Europa, Japan en Noord-Amerika alleen nog nieuwe trucks aan te bieden die CO2-neutraal rijden ('tank-to-wheel'). Al vanaf 2022 zou het portfolio van Daimler Truck AG in de belangrijkste verkoopregio's Europa, de VS en Japan ook serietrucks met batterij-elektrische aandrijving moeten bevatten. Vanaf 2027 wil Daimler Truck AG het portfolio uitbreiden met waterstofaangedreven brandstofceltrucks. Het ultieme doel is CO2-neutraal transport over de weg in 2050.

De digitale wereldpremière kan op 30 juni vanaf 10.00 uur worden bekeken op https://newtrucknewera.mercedes-benz-trucks.com/