26
september
2016
|
02:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz Trucks presenteert RoadEfficiency op de IAA

  • RoadEfficiency is hét thema van Mercedes-Benz Trucks op de IAA

  • Veel aandacht voor TCO, veiligheid en voertuigbeschikbaarheid

  • Binnen RoadEfficiency staan ook moderne connectiviteitsdiensten centraal

Bij Mercedes-Benz Trucks staan TCO, veiligheid, betrouwbaarheid, connectivity en maximale beschikbaarheid centraal. Om de verschillende boodschappen helder te communiceren, zijn deze thema’s ondergebracht in RoadEfficiency. Tijdens de IAA in Hannover worden de pijlers lage TCO, maximale veiligheid en maximale voertuigbeschikbaarheid toegelicht. Ieder thema draagt bij aan meer efficiëntie en dus rendement voor de transportondernemer.

Tweede generatie motoren

Gunstig brandstofverbruik is een van de belangrijkste speerpunten van Mercedes-Benz. Daarom kregen de motoren het afgelopen jaar een transformatie die ze nog zuiniger maakt. Met onder meer een verbeterde inspuiting en turbo werd forse winst geboekt. Naast de motoren, werd ook de complete aandrijflijn verbeterd. De OM 470 motor verbruikt hierdoor 5% minder brandstof en is ook leverbaar met 460 pk. De OM 471 motor is zelfs 6% zuiniger. Op de IAA wordt ook de OM 473 motor met Turbo-Retarder-Koppeling, geschikt voor zware inzet, getoond die onder meer dankzij de inpuiting met X-Pulse 3% bespaart ten opzichte van zijn reeds zuinige voorganger.

Motoren vrijgegeven voor HVO

De OM 934, OM 936, OM 470 en OM471 zijn tevens geschikt voor alternatieve brandstoffen als biodiesel HVO (Hydrotreated Vegetable Oil), biomassa BTL (Biomass To Liquid), aardgas GTL (Gas To Liquid) en CTL (Coal To Liguid). De presentatie van deze tweede generatie motoren met geoptimaliseerde aandrijflijn vindt plaats tijdens het RoadEfficiency evenement in Blomberg.

Fuel Duel EcoBooster

De succesvolle Fuel Duel aanpak, die ondernemers de mogelijkheid geeft om de zuinigheid van de trucks van Mercedes-Benz in de praktijk te testen, wordt inmiddels in heel Europa uitgerold. Het thema TCO wordt daarin, aan de hand van gegevens van telematicasysteem FleetBoard, helder uiteengezet. De Actros won 90% van de duels en bleek gemiddeld 7,5% minder brandstof te verbruiken. Fuel Duel blijft zichzelf echter ook vernieuwen. De Actros Fuel Duel PowerBooster met PPC was reeds 5% zuiniger maar dankzij een geperfectioneerde motor en aandrijflijn is de nieuwe Actros Fuel Duel EcoBooster nu nog eens 6% zuiniger. Dat betekent dat deze nieuwe versie ook 6% minder CO2 uitstoot. Dit is gunstig voor het milieu en draagt bij aan de carbon footprint die voor een groeiend aantal transportbedrijven belangrijker wordt.

Active Brake Assist 4

Mercedes-Benz is op het gebied van veiligheid al jaren een pionier. Vorig jaar stond Active Brake Assist 3 centraal in een indrukwekkende campagne en inmiddels is het remsysteem toe aan haar vierde generatie. Active Brake Assist 4 gaat namelijk nog een stap verder en reageert nu ook op voetgangers en fietsers. Het systeem voert zelf een noodstop uit maar de chauffeur blijft altijd de controle houden.

Sideguard Assist

Naast doorontwikkelingen komt Mercedes-Benz dit jaar ook met nieuwe innovaties. De opzienbarende dodehoekassistent Sideguard Assist komt na de IAA op de markt. Dit veiligheidssysteem is gericht op binnenstedelijke veiligheid. Het systeem houdt de hele lengte van de truck (inclusief trailer) in de gaten en waarschuwt de chauffeur met visuele en akoestische signalen als voetgangers en fietsers, net als auto’s en statische voorwerpen, in de dodehoek dreigen te verdwijnen.

Mercedes-Benz Uptime

Voor de meest efficiënte inzet van het trekkende materieel, introduceert Mercedes-Benz op de IAA een nieuw onderhoudsprogramma: Mercedes-Benz Uptime. Door de communicatie tussen auto en werkplaats zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, blijft de voertuigbeschikbaarheid optimaal. Deze connectiviteitsdienst voorspelt middels allerlei sensoren en parameters aankomende (accute) storingen en kan daarmee ongeplande stilstand voorkomen. Wanneer de sensoren iets opmerken, wordt de vrachtwagen naar de eerste werkplaats in de omgeving gestuurd waar de benodigde onderdelen al klaar liggen. Ook voorspelt het systeem reparaties die minder acuut zijn en helpt met het plannen van optimale onderhoudsmomenten. Mercedes-Benz Uptime is vanaf maart 2017 in twaalf Europese landen, waaronder Nederland, verkrijgbaar.

FleetBoard

Sinds 2000 werden al meer dan 180.000 trucks in veertig landen voorzien van FleetBoard. Daarmee werd tot wel 15% brandstof- en CO2-reductie gerealiseerd. Daimler AG breidt telematicasysteem FleetBoard uit met Trailer Management. Hiermee combineert FleetBoard de telematicagegevens van de trekker met die van de oplegger. Dit fleetmanagementpakket bestaat uit twee nieuwe trailerdiensten: de Trailer ID-Dienst en de Trailer Datadienst. Met de Trailer Datadienst wordt informatie over de opbouw en het chassis van de trailer inzichtelijk gemaakt. De Trailer ID-dienst toont de positie van de trailer en de status van de koppeling. Deze diensten maken het voor het eerst mogelijk om beide gegevens in FleetBoard te monitoren. De gebruiker krijgt zo in één oogopslag inzicht in alle gegevens van de gehele combinatie.

Op de IAA wordt de nieuwe FleetBoard management App gelanceert. Deze app geeft klanten, die nog geen FleetBoard abonnement hebben, gratis inzicht in de inzet en toestand van de truck. De widgets in de App geven de klant informatie over het brandstofverbruik, de CO2 uitstoot, de voertuigpositie en aankomende reparaties die mogelijk zijn.

De FleetBoard Store is een platform voor apps die een bijdrage leveren aan de efficiënte inzet van de truck. Dit zijn apps die bijvoorbeeld informatie geven over de bandenspanning van de truck en welke parkeerplaatsen en tankstations in de buurt zijn. De FleetBoard Store wordt weergegeven op de DispoPilot.guide die eerder alleen voor communicatie tussen de planner en chauffeur en voor navigatie werd gebruikt). Het platform zal in 2017 geïntroduceerd worden.

Urban eTruck

De nieuwe Urban eTruck van Mercedes-Benz is de eerste elektrische truck die de weg vrijmaakt voor emissievrije aandrijving voor zware bedrijfsvoertuigen. De conventionele aandrijflijn wordt vervangen door een elektrisch aangedreven achteras met elektromotoren die direct grenzen aan de wielnaven. De as is gebaseerd op de ZF AVE 130 en heeft zich al bewezen als een lage vloer portaalaandrijving in hybride en brandstofcel bussen van Mercedes-Benz. De stroom wordt geleverd door een modulair accupakket dat bestaat uit drie modules van de lithium-ion accu's met een totale capaciteit van 212 kWh. Dit resulteert in een bereik tot 200 km. Genoeg voor een gemiddelde bezorgdag. Afhankelijk van het gewenste gebied, kan de modulaire accu worden aangepast door batterijen toe te voegen of te verwijderen. De Urban eTruck is overigens niet de eerste elektrische truck van Mercedes-Benz. Eerder dit jaar werd de FUSO Canter E-Cell geïntroduceerd. De nieuwe versie van deze lichte truck wordt samen met de Urban eTruck tijdens de IAA in Hannover gepresenteerd.