29
maart
2011
|
02:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz Zetros 2733 A 6 x 6: op expeditie in pure luxe

De all-wheel aangedreven Mercedes-Benz Zetros voelt zich thuis in onherbergzame gebieden. Het terreinvoertuig met torpedofrontcabine is uitermate geschikt voor zwaar terrein, maar kan ook worden ingezet voor expedities en verre reizen.

Het bewijs hiervoor leveren twee Mercedes-Benz Zetros 6 x 6 met een speciale opbouw, die onlangs in Ulan Bator, de hoofdstad van Mongolië werden uitgeleverd. De bevolking van Mongolië is erg gesteld op haar vrijheid en maakt graag uitstapjes in de afwisselende natuur van hun bergachtige land. Vroeger was het bergachtige gebied vrijwel alleen te paard begaanbaar, totdat twee bevriende ondernemers uit Ulan Bator besloten dat het ook moderner moest kunnen. De vrienden - de een is onder meer eigenaar van een brouwerij die bier volgens Duits recept brouwt en de andere vergaarde zijn vermogen door participatie in kolen- en kopermijnen – schaften een Zetros in luxueuze uitvoering aan en gingen met hun unieke jumbo-offroader onder meer op meerdaagse expeditie in het onherbergzame Altai-gebergte.

Chassis met 16 ton laadvermogen

Als drie-asser biedt de Zetros bij een toegelaten totaalgewicht van 25 ton – voor de export tot 27 ton – een nuttig laadvermogen van ca. 16 ton zonder opbouw. De aandrijflijn en het chassis van de in de fabriek in Wörth geproduceerde Zetros zijn gebaseerd op de Actros en de Axor. Onder de motorkap van alle varianten bevindt zich een 7,2 liter zescilinder lijnmotor met een vermogen van 240 kW (326 pk). Deze levert een imposant koppel van 1300 Nm van 1200 tot 1600 tpm.

Quads-garages achterin

Beide voertuigen zijn ongeveer identiek opgebouwd, de ene beschikt achterin over een extra garage om meegenomen quads te kunnen stallen. De imposante luxe woonmobielen zijn 10,70m lang (plus 60 cm bij het model met garage), 2,70m breed en 4,20m hoog.

Luxe wooncabine, badkamer met marmeren vloer en vloerverwarming

De wooncabine is volledig geïsoleerd en binnen ingedeeld in verschillende gedeeltes. De slaapkamer bevindt zich achterin, de comfortabele lederen zitgroep voor vier tot zes personen voorin. Bovendien is er een luxe badkamer aanwezig met marmeren vloer en vloerverwarming, alsmede een grote keuken. Behalve de slaapkamer achterin is er nog een slaapplaats in het woongedeelte. Wanneer men de tafel van de zitgroep elektrisch laat zakken ontstaat een extra groot bed.

De keuken is volledig uitgerust met keramische kookplaat, magnetron met grill, koel- en vrieskast, bar en koffiemachine en er is koud en warm water. Voor buitengebruik hebben de voertuigen mobiele tweepits gastoestellen met twee gasflessen van 11 kg aan boord. In de sanitaire ruimte bevinden zich een afgescheiden douchecabine, WC-bidet combinatie, wastafel en een driedeurs spiegelkast.

46” flatscreen televisie

De slaapkamer en het woongedeelte worden gescheiden door een tussenwand met geïntegreerde flatscreen televisies aan beide kanten (40” en 46”). Natuurlijk ontbreken ook een SAT-ontvanger en een elektrische en zichzelf richtende SAT-antenne, DVD/CD-speler, MP3-speler, Hi-Fi sound systeem van Bose en een Mac Mini met W-Lan router niet.

Indrukwekkend is ook de boordtechniek. Deze wordt aangestuurd door een centrale schakelkast met apart beveiligde elektrische circuits. Een watergekoelde dieselgenerator zorgt ervoor dat er geen stroomnet nodig is, een batterijset met vier accu’s van elk 220 Ah dient als energiebuffer. De accu’s worden automatisch opgeladen met een oplaadapparaat dat met de generator is verbonden of via de zonnecollector op het dak, die uit twee modules van ieder 80 Watt bestaat. Alle elektrische apparaten zijn aangesloten op het eigen 230 Volt systeem en worden via een automatische 24/230 Volt convertor gevoed.

De traploze airco regelt het klimaat in de gehele opbouw en kan voor iedere ruimte apart geregeld worden. In aanvulling daarop hebben de badkamer en de keuken elektrische ventilatoren. Het woongedeelte wordt aangenaam verwarmd door een op diesel werkende verwarming, die gedurende het rijden en tijdens stilstand bediend kan worden.

Er is een gescheiden watersysteem met een totale inhoud van ca. 250 liter (inhoud van de afvalwatertank ca. 100 liter) en het drinkwater loopt door een waterfilter. Met een aparte pomp wordt de tank voor vers water van buiten gevuld en een 230 V warmwaterboiler met een inhoud van 20 liter zorgt voor warm water in keuken en badkamer. Wanneer het weer het toelaat, kan ook gebruik worden gemaakt van de buitendouche.