09
maart
2016
|
01:00
Europe/Amsterdam

Nieuwe FleetBoard module maakt combineren trekker- en trailergegevens mogelijk

  • Alle belangrijke gegevens overzichtelijk weergegeven in nieuwe functie FleetBoard

  • Trailer ID-dienst: overdracht van de locatie van de trailer en de status van de koppeling

  • Trailer Datadienst: extra data betreft de traileropbouw en het trailerchassis

Daimler AG introduceert FleetBoard Trailer Management. Hiermee combineert FleetBoard de telematicagegevens van de trekker met die van de oplegger. Dit maakt het voor eerst mogelijk om beide gegevens in FleetBoard te monitoren. De gebruiker krijgt zo in één oogopslag volledig inzicht in alle gegevens van de gehele combinatie. FleetBoard Trailer Management wordt beschikbaar vanaf het tweede kwartaal van dit jaar.

Trailer Data-dienst

FleetBoard breidt zijn fleetmanagementpakket uit met twee nieuwe trailerdiensten: de Trailer ID-Dienst en de Trailer Datadienst.  Met de Trailer Datadienst wordt informatie over de opbouw en het chassis van de trailer inzichtelijk gemaakt. Hieronder vallen bijvoorbeeld het exacte trailermodel en zijn positie, onafhankelijk van de truck. Bij gekoelde opleggers, bevat de verstuurde informatie de status van de deuren, de temperatuurregistratie en de gegevens van de koelinstallatie. De trailerdata bevat ook belangrijke gegevens met betrekking tot de technische staat van het chassis, bijvoorbeeld de aslasten, bandenspanning en de staat van de remvoeringen. Om de Trailer Datadienst mogelijk te maken werkt FleetBoard vooralsnog alleen samen met de telematicasystemen van twee grote Europese trailerfabrikanten: Schmitz Cargobull en Krone. Om gebruik te kunnen maken van de Trailer Datadienst dient de gebruiker een overeenkomst met de samenwerkende trailertelematicafabrikant hebben. Daimler heeft de ambitie de samenwerking in de toekomst verder uit te breiden om de Trailer Datadienst ook in combinatie met andere trailermerken aan te bieden.

Trailer ID-Dienst

De Trailer ID-dienst toont de positie van de trailer en de status van de koppeling. De trekker herkent niet alleen of een oplegger is bevestigd, maar herkent deze oplegger ook middels het identificatienummer (VIN) van het elektronisch remsysteem. Deze gegevens worden door FleetBoard verstuurd naar het bedrijf, samen met de gegevens van de trekker. Zo is de locatie van de oplegger bekend en is er zekerheid dat de trekker met de juiste trailer onderweg is. De Trailer ID-dienst is beschikbaar voor de nieuwste generatie Mercedes-Benz trucks. Het enige dat hiervoor nodig is, is dat het elektronisch remsysteem van de oplegger het identificatienummer vrijgeeft. Omdat er geen verdere technische voorbereiding nodig is, blijven de kosten beperkt.