01
maart
2005
|
01:00
Europe/Amsterdam

Recordafzet Mercedes-Benz bestelwagens in 2004

  • Duidelijke afzetstijging in West-Europa en het NAFTA-gebied

  • Joint venture China van start

  • 10 jaar Sprinter: meer dan 1,2 miljoen voertuigen van dit succesmodel verkocht

De divisie Mercedes-Benz Bestelwagens heeft in 2004 een afzet van 260.700 eenheden gerealiseerd en overtrof daarmee het niveau van 2003 (230.900 eenheden) met 13%. Een belangrijk aandeel daaraan werd geleverd door de blijvend hoge vraag naar de Sprinter en de nieuwe modellen Viano en Vito. De laatste werd al één jaar na zijn marktintroductie tot 'Van of the Year 2005' uitgeroepen. In West-Europa werden in totaal 194.800 bestelwagens verkocht, waarmee de afzet van 2003 (181.400) duidelijk werd overtroffen. In de NAFTA-regio, waar de Sprinter onder de merken Freightliner en Dodge wordt verkocht, boekte de divisie een afzetgroei van 59%. Hier werden in het afgelopen jaar 18.900 voertuigen verkocht (2003: 11.800).

Dr. Rolf Bartke, manager van de divisie Mercedes-Benz Bestelwagens: "Onze divisie is in West-Europa marktleider in het segment van de middelgrote en grote bestelwagens en zij bouwt deze toppositie verder uit. In de VS kon de afzet van de Sprinter sinds zijn marktintroductie begin 2002 voortdurend stijgen en op de wereldmarkt wordt onze concurrentiepositie versterkt. " Verder zegt Dr. Rolf Bartke: "Ook op de weg naar de ontsluiting van de Aziatische markt heeft de divisie Mercedes-Benz Bestelwagens nog een beslissende mijlpaal bereikt. " Hij verwees daarbij op het in november 2004 ondertekende verdrag voor een joint venture van DaimlerChrysler Vans (China) Ltd. met de Taiwanese China Motor Corporation en de Fujian Motor Industrie Group. Het is de bedoeling dat vanaf 2006 in een nieuwe fabriek in Fuzhou City in de provincie Fujian jaarlijks ca. 40.000 eenheden van de Mercedes-Benz Sprinter en de nieuwe bestelwagenfamilie Viano/Vito geproduceerd worden.

Het is precies tien jaar geleden dat Mercedes-Benz de Sprinter voorstelde. Hij wordt sinds 1995 in Düsseldorf, de grootste bestelwagenfabriek van DaimlerChrysler AG, geproduceerd. Met inmiddels meer dan 1,2 miljoen voertuigen is de Sprinter het meest verkochte voertuig in zijn klasse in Europa. De Sprinter heeft talrijke onderscheidingen gekregen en is dankzij de permanente verdere ontwikkeling nog net zo actueel als aan het begin van zijn grote carrière. Dit bewijst de recordproductie van meer dan 140.000 eenheden in 2004.

De opvolger van de Sprinter, die vanaf 2006 op de markt komt, zal zowel op de locatie Düsseldorf als in de fabriek in Ludwigsfelde in Brandenburg van de band rollen.

Tijdens de IAA 2004 werd de ‘HYBRID’ Sprinter met plug-in technologie geïntroduceerd. In Duitsland is de ontwikkeling hiervan reeds in een vergevorderd stadium. Bij de HYBRID Sprinter met plug-in technologie wordt tussen de transmissie en de koppeling een elektromotor met een vermogen van 70 kW in de aandrijflijn geïntegreerd. Hij betrekt zijn energie uit nikkel-metaalhydride- of lithium-ionen accu's (inhoud 14 kWh), die 's nachts worden opgeladen door ze in het stopcontact (plug-in) te steken. Tijdens het rijden wordt de energie, die bij het remmen of bergafwaarts rijden ontstaat, gebruikt om de accu op te laden, terwijl deze energie bij traditionele aandrijvingen verloren gaat. De actieradius van de emissieloze, schone elektromotor bedraagt maximaal 30 km. De ‘HYBRID’ Sprinter met plug-in technologie zal reeds dit jaar tijdens klantentests worden ingezet.

Dit voorjaar wordt op het fabrieksterrein in Stuttgart-Untertürkheim het Van Technology Center (VTC) geopend. Daar zullen in toekomst talrijke activiteiten van de divisie Mercedes-Benz Bestelwagens worden gebundeld. Daartoe behoren naast management, strategie en controlling ook verkoop en ontwikkeling met test- en werkplaatsafdelingen. Dr. Rolf Bartke: "Vanwege de met elkaar verbonden processen en de korte communicatielijnen is het VTC een belangrijke voorwaarde voor de stijging van kwaliteit en efficiency en daarmee ook voor de uitbreiding van het marktleiderschap en de ontsluiting van nieuwe markten".