02
oktober
2023
|
09:00
Europe/Amsterdam

Simon Loos rijdt ruim 100.000 kilometer met eActros voor Lidl Nederland

De eActros bakwagen van Simon Loos die voor Lidl Nederland rijdt, heeft een bijzondere mijlpaal bereikt. Na i­­ets meer dan een jaar staan er nu meer dan 100.000 kilometers op de teller van deze volledig elektrische truck. Wim Roks, Wagenparkbeheerder bij Simon Loos vertelt: “Deze kilometerstand op zichzelf spreekt al boekdelen. Een ton per jaar voor een bakwagen is namelijk sowieso al veel, maar we hebben het dus gedaan met nieuwe techniek. Dit is de eerste in serie geproduceerde volledig elektrisch truck. En die kan dit dus gewoon.”

  • Met de elektrische eActros worden onder andere Lidl-winkels in de Amsterdamse milieuzones bevoorraad.
  • Vanwege overtuigende prestaties zet Simon Loos deze truck nu intensiever in dan vooraf gepland.
  • Simon Loos ervaart Daimler Truck en Gomes Noord-Holland als betrouwbare partner bij de implementatie van deze innovatie.

De eActros heeft een batterijcapaciteit van 336kWh en kan met behoud van een veilige marge zo’n 250 kilometer rijden op een volle acculading. De truck levert dagelijks CO2-neutraal boodschappen bij verschillende Lidl-supermarkten in de Amsterdamse milieuzone en wordt opgeladen op het eigen terrein van het distributiecentrum van Lidl in Almere. Wim Roks: “De energie voor het opladen van de eActros is onder andere afkomstig van de bijna 7.000 zonnepanelen die op het dak van het distributiecentrum zijn geïnstalleerd.”

Ruud Metten, manager Logistieke Inkoop & Innovaties bij Lidl vertelt over de eActros: “Het idee achter de inzet van deze elektrische vrachtwagen was om, samen met Simon Loos, in de praktijk te leren over de impact van elektrisch transport op de dagelijkse operatie. Deze ervaring zorgt ervoor dat we nu goed zijn voorbereid op het toekomstige opschalen van elektrisch vervoer.”

Meer dan gemiddelde bakwagen

Wim Roks vervolgt: “De kilometerstand (op het moment van schrijven zo’n 111.111 kilometer, red.) laat zien dat Simon Loos met Mercedes-Benz Trucks een OEM in huis heeft gehaald die een serieuze taak aankan op het gebied van elektrische mobiliteit. Immers: met een bakwagen neem je, vergeleken met bijvoorbeeld een trekker, minder mee en in distributiewerk stop je relatief veel. Een jaarlijks kilometrage van gemiddeld zo’n 70.000 kilometer is daarom gangbaar voor dit type truck. De eActros bleek al snel een heel betrouwbare speler in onze vloot: zonder noemenswaardige storingen en met een opvallend hoge uptime deed de truck solide en constant zijn werk. De kilometerstand na een jaar rijden spreekt wat prestaties betreft boekdelen. 

Regelmatig software-updates

Naast de indrukwekkende betrouwbaarheid is Simon Loos ook te spreken over de samenwerking met Daimler Truck en Gomes Noord-Holland. “Kijk, na 100 jaar zijn we de diesel aan het vervangen door nieuwe techniek. Dat moet je samen doen: je leverancier is – nog meer dan anders – echt je partner. En ik moet zeggen: zowel de dealer als de importeur zaten er bovenop. Ook zijn er regelmatig software-updates doorgevoerd die de prestaties en gebruikservaring verder verbeterden.”

De chauffeurs die dagelijks instappen in de volledig elektrische eActros bakwagen zien deze innovatie eveneens als een verbetering. Roks: “De eerste chauffeurs die ermee op weg gingen, zijn getraind door Mercedes-Benz Trucks. Nu geven wij zelf ook training aan chauffeurs die overstappen op elektrisch. Het is mooi om te zien dat zowel jong als oud deze verandering snel omarmt. Logisch ook wel: rijden met een elektrische truck is gewoon veel comfortabeler. De eActros rijdt muisstil, biedt altijd meer dan voldoende kracht en is rondom luchtgeveerd.”

Simon Loos en Lidl pionieren

Als logistiek dienstverlener is Simon Loos koploper in elektrische mobiliteit. Het bedrijf reed eerder al meer dan 100.000 kilometer met het prototype van de Mercedes-Benz eActros. Wim Roks vertelt: “Onze elektrificatie is in volle gang. Alles bij elkaar hebben we nu al 21 eActrossen in gebruik en er komen er sowieso nog eens 14 aan, zo ook de eActros trekker.”

Ook Lidl Nederland zet de komende tijd noemenswaardige stappen met het oog op de toekomst.

Over Simon Loos

Simon Loos behoort al jaren bij de top 20-logistiek dienstverleners in Nederland. Het familiebedrijf uit Wognum, opgericht in 1938, verzorgt dagelijks de logistiek voor aansprekende bedrijven en merken. Naast onder meer winkeldistributie – zoals voor Lidl Nederland – horecadistributie, drankenlogistiek, bulktransport en geconditioneerd vervoer binnen de Benelux, geniet Simon Loos ook een gerespecteerd imago in warehousing, co-packing en logistieke consultancy. Omdat venstertijden, milieuzones en veiligheid elementair zijn in de dagelijkse transportpraktijk hecht men bij Simon Loos veel waarde aan ontwikkeling en innovatie in onder andere het wagenpark. Het bedrijf trekt hierin ook al meer dan 30 jaar met Mercedes-Benz op.