13
augustus
2018
|
14:35
Europe/Amsterdam

Smeets Ferry maakt verwachtingen waar en wint Fleetboard Drivers’ League 2018

Net als in voorgaande edities van de Fleetboard Drivers' League heeft Smeets Ferry de hooggespannen verwachtingen waargemaakt door ook in 2018 op nummer 1 van de nationale ranking te eindigen. Deze internationale chauffeurswedstrijd kent een individuele en teamcompetitie waarbij de Alblasserdamse vervoerder beide lijsten aanvoerde. Leen Bakker en HSF behaalden respectievelijk de 2e en 3e plaats.

Fleetboard Drivers' League 2018

Van 1 mei tot en met 31 juli jl. streden 92 teams en meer dan 3.800 chauffeurs mee in de Fleetboard Drivers' League. Daarmee is de competitie net als vorig jaar een groot succes. Tijdens de Fleetboard Drivers' League rijden chauffeurs hun normale route met hun eigen lading. Smeets Ferry won de teamcompetitie met een gemiddelde rijstijlwaardering van 9,73, op de voet gevolgd door Leen Bakker en HSF. Stuk voor stuk transportbedrijven die ieder jaar bovenin het klassement van de Fleetboard Drivers' League meedraaien. Ook bij onder meer Simon Loos, Samskip en Fleura Metz krijgt deze competitie veel aandacht.

Smeets Ferry is een vaste waarde bovenin de Fleetboard Drivers' League ranglijsten. De teamwinnaar van vorig jaar schopte het ooit tot de tweede plek van de internationale finale. Ook dit jaar liet de logistiek dienstverlener uit Alblasserdam zien tot de absolute top te behoren als het gaat om de beste rijstijlwaardering van de chauffeurs. De titel in teamverband werd geprolongeerd en met chauffeurs op de plaatsen 1, 2 en 4 in de individuele ranking mag Smeets Ferry ook op dat onderdeel van de nationale competitie meer dan tevreden zijn.

Zuinig rijden geen doel

Al sinds 2007 maakt Smeets Ferry in de vloot gebruik van het telematicasysteem Fleetboard. Onder meer de rijstijlwaardering uit het systeem krijgt daarbij veel aandacht. "Toch is zuinig rijden niet het uitgangspunt," aldus directeur Laurens Smeets. "Veiligheid heeft bij ons de hoogste prioriteit. Iedere chauffeur die bij ons begint, rijdt - ongeacht zijn of haar ervaring - een week tot een maand mee met een van onze instructeurs voor een goede, gedegen training. Een veilige rijstijl vraagt om een bewuste rijstijl en anticiperend vermogen van de chauffeur. Dat leidt uiteindelijk ook tot minder brandstofverbruik." De hoge rijstijlwaarderingen uit Fleetboard bewijzen Smeets' gelijk. Een veilige en anticiperende rijstijl draagt bij aan kostenreductie door brandstofbesparing, minder schade en uitval en daamee ook een lagere verzekeringspremie. Smeets: "De chauffeur zit er zelfs relaxter van achter het stuur. Onze klanten zien bij het laden en lossen op hun beurt weer een vriendelijkere en ontspannen chauffeur. Ook niet onbelangrijk!"

Chauffeursstrijd

Binnen Smeets Ferry rijden een aantal 'fanatiekelingen' die dag in dag uit bezig zijn om hun anticiperende rijstijl te perfectioneren. Volodymyr Butsman mag zich dit jaar met een rijstijlwaardering van een 9,91 de beste chauffeur van de nationale Fleetboard Drivers' League noemen. Een fraaie prestatie gezien het groupage-werk waarbij hij veel stops maakt. Pawel Zamarlo greep net als vorig jaar met een 9,90 net naast de winst en eindigde op de tweede plek. Binnen Smeets Ferry worden de rijstijlwaarderingen uit Fleetboard het hele jaar door gemonitord. Iedere week krijgen de chauffeurs die naar huis gaan een lijst met de cijfers mee. Naargelang de rijstijlwaardering krijgen chauffeurs een beloning of extra aandacht. "Het is een continu proces," legt Smeets uit. "Ik denk dat iedere chauffeur met twee vingers in de neus een 9,3 kan halen. Het is de kunst om daar een 9,5 of hoger van te maken. Voor de chauffeurs is deze drie maanden durende competitie een leuke extra bijkomstigheid. Ik vind het vooral mooi om te zien dat ook onze Oost Europese chauffeurs uitmuntend presteren. En dat terwijl daar soms best wat vooroordelen over bestaan."

Meeste progressie door Hendriks Group

Tijdens de drie maanden durende competitie liet Hendriks Group uit Baarle Nassau de meeste progressie zien en krijgt daarmee de eervolle vemelding als Runner-up in de Fleetboard Drivers' League. De specialist in fouragetransport kent met trekker-tankwagen combinaties niet altijd de meest zuinige inzet. Toch hebben chauffeurs tijdens de competitite een sterke verbetering laten zien. Wagenparkbeheerder Frank Leijten denkt wel te weten waar dat door komt: "Ik heb gemerkt dat we een aantal chauffeurs in dienst hebben die er gaandeweg steeds enthousiaster mee aan de slag zijn gegaan. Met de app op de telefoon zijn de eigen verrichtingen natuurlijk makkelijk te volgen."