10
maart
2015
|
01:00
Europe/Amsterdam

Snelle groei FleetBoard: 2014 succesvol jaar, 2015 start met twee nieuwe releases

  • Mercedes-Benz telematicasysteem FleetBoard komt in eerste kwartaal met twee nieuwe releases

  • FleetBoard neemt hoge vlucht: meer gebruikers, snelle software-ontwikkeling

Telematicasysteem FleetBoard komt in het eerste kwartaal van dit jaar met twee nieuwe releases. Recentelijk werd de eerste release, Oscar, uitgerold. In maart 2015 verwacht FleetBoard de tweede release Nordpol beschikbaar te hebben, waarmee onder andere het gebruik van Predictive Powertrain Control (PPC) en AdBlue gedetailleerd inzichtelijk wordt.

FleetBoard neemt een hoge vlucht

Mercedes-Benz FleetBoard kijkt zeer tevreden terug op het afgelopen jaar. Willem van Maaswaal, Manager FleetBoard Nederland: “Inmiddels wordt FleetBoard op zo’n 40% van alle voertuigen geactiveerd. Ook wordt FleetBoard steeds meer op totale wagenparken uitgerold, inclusief niet Mercedes-Benz trucks. We maken een verschuiving door van een tool die voornamelijk inzichtelijk maakt hoe zuinig trucks zijn en inzicht geeft in het rijgedrag van de chauffeur, naar een tool waarmee dealers proactief hun klanten kunnen ontzorgen met service en uptime. We merken dat FleetBoard een hoge vlucht neemt. Steeds meer data komt beschikbaar. De software ontwikkelt zich in razend tempo; de releases volgen elkaar steeds sneller op. Met als stip aan de horizon zelfrijdende trucks zal het belang van een systeem als FleetBoard alleen maar groeien. Niet alleen op het gebied van inzetanalyse,  service en uptime, maar ook in het logistieke gedeelte wordt FleetBoard steeds krachtiger. Dat is nu een belangrijke focus.”

Oscar

Recentelijk werd de update Oscar uitgerold door FleetBoard. Grootste verandering met deze update is dat de gebruiker bij opstarten direct een dashboard krijgt met een quick scan van de hele vloot. Deze bestaat onder andere uit de top drie chauffeurs en de drie chauffeurs die het laagste scoorden op basis van het rijstijlcijfer van de afgelopen week. Ook verschijnt welke trucks het minste en welke het meeste brandstof verbruikten. Voorwaarde is wel dat gebruikers de module Inzetanalyse geactiveerd hebben, maar dit geldt voor het overgrote deel van de FleetBoard-gebruikers. Bij gebruikers met de module Service en Uptime geeft de quick scan tevens direct inzicht in welke trucks onderhoud nodig hebben.

Nordpol

De tweede release die in de startblokken staat, is Nordpol. Met deze release, in het eerste kwartaal, wordt het mogelijk het gebruik van PPC gedetailleerd weer te geven. Niet alleen wordt inzichtelijk of PPC actief is, maar ook hoe PPC stond ingesteld, dus de bandbreedte hoeveel de truck tijdens het stijgen en dalen mag afwijken van de ingestelde snelheid. Ook worden de bandenspanning en het AdBlue-verbruik zichtbaar in FleetBoard. Willem van Maaswaal, Manager FleetBoard:  “De Actros is niet alleen zuinig in dieselverbruik, maar ook in AdBlue-verbruik. Er zijn trucks die drie keer zo veel AdBlue verbruiken. Dit blijkt toch vaak een onderschatte kostenpost. Over de totale looptijd van de truck kan dit oplopen tot duizenden euro’s.”