28
november
2017
|
12:33
Europe/Amsterdam

TLN en Mercedes-Benz Trucks maken zich sterk voor het lesprograma Veilig op Weg.

Afgelopen week kregen de kinderen van groep 7 en 8 van obs de Optimist in Hoofddorp onder toeziend oog van TLN-voorzitter Arthur van Dijk en Eric Brok, Managing Director Trucks Mercedes-Benz Nederland, les over veiligheid in het verkeer. Het programma Veilig op Weg van TLN (Transport en Logistiek Nederland) en VVN (Veilig Verkeer Nederland) is toegespitst op de omgang met vrachtwagens in het verkeer. Mercedes-Benz Trucks Nederland stelt hiervoor een Actros veiligheidstruck ter beschikking.

Actros als lesmateriaal

Veiligheid is voor Mercedes-Benz Trucks een zeer belangrijk thema. Het merk heeft dan ook een indrukwekkende historie opgebouwd als het gaat om het uitvinden van actieve en passieve veiligheidssystemen. De deelname aan het lesprogramma Veilig op Weg van TLN is volgens Eric Brok dan ook volstrekt logisch: "We zijn niet voor niets al jarenlang betrokken bij dit project. Wij weten dat de impact van ongevallen met vrachtwagens vaak groot is. Niet alleen fysiek, maar zeker ook emotioneel, maatschappelijk en financieel. Wij hebben als doel het aantal slachtoffers in het verkeer waarbij vrachtwagens betrokken zijn tot nul terug te brengen. Als we kunnen bijdragen aan de bewustwording van kinderen in het verkeer, dan doen we dat graag." De lessen van Veilig op Weg zijn voornamelijk gericht op de dode hoek van de vrachtwagen. Hiervoor wordt de theorie klassikaal besproken en mogen de kinderen in en om de Actros zelf ervaren wat het zicht van de chauffeur is en hoe kwetsbaar je in het verkeer kunt zijn. Arthur van Dijk: "De kinderen van groep 7 en 8 worden vaak niet meer door ouders naar school gebracht en zijn ineens zelfstandige deelnemers in het verkeer. We willen niet zozeer de verkeersregels bijspijkeren, maar hen juist bewust maken waar je in het verkeer staat en hoe je gezien wordt." De kinderen in de cabine van de Actros waren vooral verbaasd over het feit dat een complete groep kinderen uit het zicht verdween als deze dicht bij de truck stond. Daarom hanteert Veilig op Weg met 'blijf er rechts en ruim achter' en 'houd minstens drie meter afstand' twee belangrijke vuistregels.

Het neusje van de zalm

De Actros trekker die voor obs de Optimist geparkeerd stond, is uitgerust met een aantal unieke veiligheidssystemen van Mercedes-Benz Trucks. Op de vrachtwagen waren deze letterlijk te lezen voor de kinderen. "In de praktijk zijn deze een stuk minder zichtbaar," aldus Brok. "Maar het is wel fijn om te zien dat het overgrote deel van de vrachtwagens die wij leveren uitgerust zijn met de modernste veiligheidssystemen. Ondernemers zien het niet alleen als hun verantwoordelijkheid om op tijd bij de klant te zijn, maar ook om dat op een veilige manier te doen." Met Active Brake Assist 4 en Sideguard Assist heeft Mercedes-Benz Trucks twee systemen die naadloos aansluiten op het gedachtegoed van Veilig op Weg. Active Brake Assist 4 maakt zelfstandig een noodstop tot volledige stilstand. Het systeem met de vierde generatie radartechnologie reageert niet alleen op stilstaande of langzaam rijdende voertuigen, maar ook op plotseling overstekende fietsers en voetgangers. Sideguard Assist is uniek en zorgt voor veiligheid in de dode hoek. Met dit volledig nieuwe systeem loopt Mercedes-Benz Trucks voorop in de markt. Sideguard Assist monitort de volledige dode hoek inclusief de lengte van de trailer. Zeker in stedelijke gebieden helpt dit de chauffeur bij het afslaan en kunnen ongevallen en schades drastisch worden teruggebracht.

Veilig op Weg

Het lesprogramma Veilig op weg is ca. 21 jaar geleden gestart door een groep jonge ondernemers. Als lid van TLN wilden zij iets terug doen voor de maatschappij. Ook zagen zij dat het vrachtverkeer toenam, zeker in stedelijke gebieden. Nadat in 2009 de samenwerking met VVN werd aangegaan, kreeg het lesprogramma een landelijke dekking en konden nog meer kinderen geïnformeerd worden over veiligheid in het verkeer met vrachtwagens. Jaarlijks worden nu 1.500 scholen als obs de Optimist bezocht. Hoewel de inhoud van het lespakket door de jaren heen gelijk is gebleven, is de vorm ervan wel veranderd. Er wordt nu onder meer gebruik gemaakt van een online film die op het digitale bord in de klas vertoond wordt. Aansluitend is er een test en gaan de kinderen zelf ervaren hoe het zicht rondom een vrachtwagen is. De twee vuistregels 'blijf er rechts en ruim achter' en 'houd minstens drie meter afstand' worden zodoende heel concreet gemaakt. De laatste jaren wordt er ook extra aandacht besteed aan het gebruik van de smartphone en het dragen van oordopjes. Scholen kunnen zichzelf hiervoor aanmelden op www.veilig-op-weg.nl

Veiligheid bij obs de Optimist

Het Veilig op Weg lesprogramma maakt bij obs de Optimist in Hoofddorp onderdeel uit van een bredere aanpak als het gaat om de verkeersveiligheid van de leerlingen. Hiervoor heeft de school een Verkeerscommissie in het leven geroepen die actief omgaat met de verkeersveiligheid om de school heen en verkeerseducatie voor de leerlingen. Deze inzet werd beloond met het Verkeersveiligheidslabel.