16
mei
2013
|
02:00
Europe/Amsterdam

Vijf nieuwe Actros trucks voor D. Speksnijder Transport na succesvolle Fuel Duel Euro 6

  • Nieuwe Actros 10% zuiniger dan referentievoertuig

  • Fuel Duel Euro 6 directe aanleiding voor intrede Mercedes-Benz in wagenpark

  • FleetBoard blijft het verbruik monitoren

D. Speksnijder Transport B.V. uit Hazerswoude heeft de eerste vijf nieuwe Mercedes-Benz Actros trucks aan het wagenpark toegevoegd. Na een succesvolle demo-inzet tijdens de Mercedes-Benz Fuel Duel liet de Actros met Euro 6-motor een ongekend laag brandstofverbruik zien ten opzichte van de Euro 5-voertuigen in de vloot.

10% zuiniger met Euro 6

Eind vorig jaar oriënteerde D. Speksnijder Transport zich op een tweede truckmerk voor het wagenpark. Daarbij werd gekeken welk merk een concreet verhaal had met betrekking tot de Euro 6-emissienorm. Al snel bleek Mercedes-Benz met de nieuwe Actros een van de weinige truckleveranciers te zijn die direct een demo rijklaar had staan. Mercedes-Benz bedrijfswagendealer ROGAM uit Bergschenhoek liet een Actros 1842 LS met StreamSpace-cabine drie weken in de vloot meerijden. Deze Actros met Euro 6-motor werd geleverd in de Fuel Duel configuratie waarbij diverse technische en aerodynamische aanpassingen bijdragen aan een nog lager brandstofverbruik. De resultaten uit de rapportage van telematicasysteem FleetBoard waren even opvallend als hoopgevend. De Actros Euro 6 bleek maar liefst 10% zuiniger te zijn dan de gemiddelde Euro 5-truck in het wagenpark. Ook het wisselen van chauffeurs had geen invloed op de zuinigheid van de Actros.

Vijf nieuwe Actros trucks

Na de geslaagde demo-inzet tijdens de Fuel Duel besloot D. Speksnijder Transport meteen twee Actros 1842 LS trucks aan te schaffen. Dit zijn de allereerste Euro 6-trucks in het wagenpark van de logistiek dienstverlener. Deze werden geleverd met een StreamSpace-cabine met motortunnel. De trucks worden voornamelijk ingezet voor het bevoorraden van distributiecentra. De lagere StreamSpace-cabine biedt hiervoor een ergonomische instap. Al snel na de ingebruikname bleken beide trucks ruim aan de verwachtingen te voldoen, waarna werd besloten nog drie Actros trucks aan te schaffen. Alle combinaties zullen worden ingezet in de koel-/vriesdistributie en jaarlijks ca. 90.000 km afleggen. De reparatie en onderhoudswerkzaamheden worden door D. Speksnijder Transport in eigen beheer uitgevoerd. ROGAM heeft de werkplaatschef van het transportbedrijf geïnformeerd over de Actros techniek en hoe de meest voorkomende schadegevallen aan bumpers en koplampunits gemakkelijk kunnen worden verholpen. Gedurende een jaar worden de FleetBoard-cijfers gebruikt om de inzet verder te optimaliseren. Zo zijn er al gerichte adviezen gegeven over chauffeurs die de truck te lang stationair laten draaien.

D. Speksnijder Transport B.V.

Sinds de oprichting in 1933 heeft D. Speksnijder Transport zich ontwikkeld tot een professioneel logistiek dienstverlener met een sterke focus op geconditioneerde (koel/vries) en sierteelt logistiek. Momenteel telt het bedrijf 170 medewerkers en meer dan 150 gerenommeerde opdrachtgevers, waaronder grootwinkelbedrijven, producenten, exporteurs en importeurs. Hiertoe heeft men de beschikking over ca. tachtig trucks en een gekoelde/diepvries op- en overslagruimte van 50.000 m3. Vorig jaar nam D. Speksnijder Transport de Lean & Green award in ontvangst. De aanschaf van de Actros trucks met Euro 6-motor levert een aanzienlijke bijdrage aan het reduceren van de CO2-uitstoot en het verduurzamen van de logistieke keten.

Mercedes-Benz Fuel Duel Euro 6

Mercedes-Benz heeft zijn zuinigheidsoffensief uit 2010 een vervolg gegeven met de nieuwe Actros met Euro 6-motor. Net als voorgaande editie, zal de nieuwe Actros in de eigen praktijk van transportbedrijven getest worden. Daarbij is het uitgangspunt om de Total Cost of Ownership (kilometerkostprijs) over de gehele looptijd van de truck te calculeren en af te zetten tegen andere truckmerken in het wagenpark van de transporteur. Om het rendement van logistieke dienstverleners te vergroten, is de Actros nog zuiniger dan zijn voorganger. Bovendien levert de Euro 6-motor een belangrijke bijdrage aan het reduceren van van schadelijke uitstoot. www.fuelduel.nl